Saturday, December 31, 2011

Wajah Baru

Salam..selamat pagi all..hee..
Hari nie, nk tukar wajah baru blog aku nie..
biasalh tahun baru nk tukar wajah baru plak..(bunyi ngada2 plak)..
bukn apa ada kerajina sikit hari nie hee..n already done change the background..keh2..
tahniah kpada diri sendiri kerana x hancuss sy punya blog..wakaka..
Amacam??ok x??simple ja pn..huhu..
yg penting mata aku selesa memandang..hee..

Sempena Tahun 2012 yg bakal menjelma beberapa minit saja lagi...
Di sini aku nk ucapkan Happy New Year All Blogger frenz n pembaca2
blog sekalian..
semoga tahun baru yg akan datang lebih baik dari tahun2 sebelumnya..
n sehubungan tu jugk, sempena tahun baru nie aku nk tanya sikit..
hee..apa azam baru tahun depan??matlamat mcm mana plak??
yg penting semoga kita berubah lebih baik n membuat yg terbaik
utk tahun yg seterusnya..SELAMAT TAHUN BARU ^_^


okeyh, see u all in Year 2012..InsyaAllah..ok, salam..

Friday, December 30, 2011

Cuti-cuti Sabah part 2 ^_^

Salam..selamat hari Jumaat..hari nie Jumaat terakhir 2011 iaitu 30 Disember 2011 bersamaan
5 Safar 1433 H..hurm..kjap je masa blalu kn?? esok dh 31 Disember 2011 lusa tahun 2012..
macam diri aku, masih kecik lagi je..huhu..hakikatnya umur semakin meningkat...n dh byk
serba sedikit dugaan elah tempuh selama duduk di Labuan nie..hee
okeyh..stop sini..nk citer pasal lain plak..

Ikut dari tajuk entry nk sambung citer pasal ktorang cuti@ di Sabah hari tu..
kami di sana x lama pun cuma 3 hari 2 malam je..hee
walaupun kjap, tpi pelbagai saat gembira & boring time tuh..hee..
okeyh, selepas separuh sahaja Majlis perkahwinan kawan makCik nk habis ktorang dh nk
balik..tme ktorang ambik brg turun, semua org kt majlis tu tertumpu kt kami..hahaha..
jadi tumpuan lh plak..malu jugk..kah2..ape xnya..semua org tngok..anyway kami
berterima kasih kt org2 Kota Belud & family kakak yg kawin tu sudi layan kta org yg
memadatkan rumah..hehe..nk tahu, sy wakaf pengikat rambut kt sana..haha..puas cari xjumpa..
tup2 budak dlm rumah tu dh pakai..sy sedekah je lh..utk kenangan..keh2..

Okeyh, ktorang otw balik dari Kota Belud jam 2 camtu lh..pakai pakCik Teksi yg sama
tme kami dtg ms tuh..time otw tu sempat jugk aku snap gmbr sawah kt area tu..
nie hah..menghijau..cantik...

Destinasi seterusnya plak, 1st nk booking tiket Express..tup2, kaunter tutup awal lh plak..adeh.. =.="
hurmm..then, cari hotel tmpat bermalam for 1 night je..hari keesokan kn nk balik..hee..
then, jumpa 1 hotel yg agak berpatutan n muat utk kami ber5..hee..collect2 lh yer..
kalau nk suruh makCik sorang tanggung pokai lh dia..hee..

dh settle pasal hotel..tukar baju n plan nk jalan2 g Karamunsing..
nk tahu, kami pegi Karamungsing tu jalan kaki jerk..nasib ujan renyai2..kalau x, basah kuyup lh..
haha..bukn xnk pakai teksi..kazen sy sorg nie nk jalan coz nk menikmati udara segar (ye lh tu..acah je)
punya lh jauh jarak hotel to Karamunsing tu..tapi sampai jugk..tpi kaki letih oww.. (o.O)..penat

habis pusing n beli brg yg berkenan..kami nk balik dri situ awl, tkut gelap nanti, dh lh jauh..hee
lepas tu, sebelum memulakan perjalanan sterusnya..ktorg isi perut dulu di KFC kalau nk
cepat..hee..then, jln2 lh area pasar dekat2 hotel tu jk..then, makCik cakap ada kwn dia nk bawak
ktorg jln ke centre Point..apa lgi,..cuci2 mata lh kt sana..hee..kmi balik mlm tu kul brapa xingt..
tp awl lh jugk..sbb letihkn..hari keesokn nk kluar awl n beli tiket balik..
walau apa2 pn, so far ok lh..hepi sikit..dpt cuci mata tme krismas di KK..n sempat jgklh
snap2 utk kenangan..hee..



hepi reading..tu jk..daa..salam.. =)

Wednesday, December 28, 2011

Cuti2 di Sabah part 1

Salam..haloo...heee.. =)
korang pa khabar? hope semuanya sihat2 di samping keluarga & org2 tersayg yerk..
hari nie nk update psl ktorang cuti2 pegi Sabah ari tu...n tujuan utama
pegi sana adalah utk meghadiri Majlis Perkahwinan kawan makCik aku di Pekan Kota Belud,Sabah..

Ktorg pegi ke Kota Kinabalu @ KK naik express Labuan 2, jam 8 pagi..perjalan pegi memakan masa yg
lama jugk..lebih kurang 3jam mcm tu..if guna express la..kalau pakai feri to KK lama lgi kot..
tme dalam perjalanan @ dlm express tu, errr..boleh mabuk jugk aku..mgkin sebab keadan perjalanan
dlm air yg berombk2 n terumban-ambing..hee..ape taknye..lama dh x naik express berjam2 lama..
tapi so far ok lh ari tu..boleh thn lgi mabuk laut..wahaha..ktorg sampai di Jesselton point Terminal Ferry KK
lbih kurang jam 11 mcm tu lh..setelah sampai kmi kazen mazen menyempat menyinggah ke Suria Sabah..hee

Then, selesai mencuci mata di Suria Sabah (sekejap ja pn, wakaka), kami meneruskan perjalanan ke 
destinasi yg hendak di tuju iaitu Kota Belud (KB), Sabah. Perjalanan dari KK to KB memakan masa lbih kurang 2jam mcm tu lh..xingt..hee..sampai rumah org kawin,kmi terus makan..haha..lapar bha jln jauh =.="
Kemudian, selesai makan ktorang meninjau2 persekitaran situ, n tanya kmpung tu apa nama..n sorg aunty
tu cakap area kami duduk@kampung masa tu dikenali sebagai Pekan Kota Belud..sebab Pekan@pasaraya 
dekat belakang rumah tu ja..hee..bila ktorang tau Pekan kota Belud tu dekat, kami plan nk jalan2 cuci mata smbil nk beli brg keperluaan yg xda..hee..
punya lh letih jln2 ptg tu..ape taknya pemandu pelancong kmi tu (sorg budak) main2 kn kmi jk..ish2..
nasib kmi kazen mazen x sesat..haha..tpi best lh budak tu..peramah n mudah begaul dgn kami kakak nie..
(cehh, kakak lh sgt)

Malamnya pulak..ingtkn xda majlis mlm tu..haha..kmi berempat@kazen pakai tshirt biasa je..
rupanya mlm tu ada majlis berinai n tepung tawar..meriah jugk lh..

Pelamin Tradisional Kaum Bajau

Pengantin

Setelah selesai majlis tu sambung plak
aktiviti2 sampingan seperti karaoke, tarian, shuffle & mcm2 lgi lh..tpi bila tngok diorg menari..best giler..
tarian tradisional katakn..nanti aku upload video tu ek..kalau dapatlh..mlm tu aku & kazen mazen tdo 
lewat, jam 2pgi bru bleh tdo..haha..xbleh tdo sbb org karaoke..


video
nie acara mlm sblum majlis keesokan pagi

Keesokan paginya Majlis Bersanding..kt KB nie aturacara majlis berlainan sikit dri tmpt aku..ingt mereka
stat majlis awal..rupa2nya akher..jam 12tghari bru mula..wakaka..bosan jgk tunggu..walau apa2 pn kmi
enjoy n tahu mcm mana adat perkahwinan suku kaum Bajau nie..

video
tarian semasa Majlis prsandingn hari keesokan.

Pelamin Modern..^_^

Pengantin with pengapit & penari
Eh, lupa nk citer..hehe..nk tahu, aku, My aunty & kazen2 sempat membuat hasil tgn dgn menghias 
kereta pengantin..wakakaka..penghias bidang terjun..watak utama penghias nie adalh aku & my aunty la..
hahaha..lawak,.sampai KB jugk hasil tgn ktorgkn??..hehe

hasil tgn kami..hahaha XD


Okeyh, sekian sahaja dri hamba..hee..to be continue...salam =)

Wednesday, December 21, 2011

Butik Alesya: Shawl Maira (chiffon 3 layer)

Salam semua tadi, tngok2 blog lain..then tngok satu blog yg jual shawl cmtu..
sekali tngok shawl tu..lawa btol..cantek...walaupun sim[ple tpi cantek..
cantek sgt..xtau nk cakap ape dh,..xterkata cantik..
hati nk jugk beli satu, tapi payday lama lgi lh..huhu..so, cuci mata jelh..huhu
korang tngok lh blog nie..http://butikalesya.blogspot.com
lawa shawl n tudung dia..mane tahu kot2 korang bkenan kn..hee 

Butik Alesya: Shawl Maira (chiffon 3 layer): Antara shawl-shawl menarik yang Butik Alesya update untuk minggu ini ya happy shopping girls & ladies :) SHARE update di fanpages faceboo...


okeyh tu ja.. sekadar mahu share info pasal shawl2 lawa nih..hee..so, korang
jgn lepaskn peluang cepat2 lh survey..hee..k..daa..salam..=)

Monday, December 19, 2011

History x akan lupa..

Salam..hye2..hee
erm..hari nie nk buat entry pendek n ringkas..huhu..
semalam tanggal 18 Disember 2011, lebih kurang jam 1 lbih tghari @ petang..
salah sebuah kereta avanza telah dilanggar oleh seorang pemandu yg belom 
mahir menggunakan kereta viva.. =.="..
 pemandu viva tu,..saya..errr..sungguh rasa sangat bersalah kepada kedua-dua belah
pihak empunya kereta..saya macam bmimpi jk langgar keta org..yg dok cantik jk 
parking..erm..tu tandanya sy blom mahir lagi drive..huhu..
tapi masih dalam rasa terkejut nie..mcm x percaya jk langgar keta..

walau apa2 pn, alhamdulillah dua2 kereta tersebut tidak rosak trok..cuma keta mak cik 
aku calar2 sikit lepas perlanggaran tu..mak cik sy cakap, ini adalh first tme keta dia 
langgar keta org..nampaknya sy telah memecah rekod bersih keta mak cik aku..huhu..
how dare me do that..sorry my lovely aunty..huhu..


n sekarang tgh menunggu panggilan empunya kereta avanza tersebut, samada mahu byr ganti rugi 
or selesaikan begitu sahaja..sy masi berdebar2 nie tunggu panggilan org tu..huhu..
hope semua berjalan lancar n okey lh..amin..

ok, itu lh sej yg sy cipta..xakan lupa nie..k..daa salam..

Wednesday, December 14, 2011

Handphone..

Salam..halu2..hehehe..
hari nie nk citer satu bnda yg sy nampak dlm web Sony Ericsson pagi tadi..
tba2 tertarik dan menarik satu phone..hahaha..nampak cute..comel gitu hee..
dulu, sy teringin nk jenis yg nie W508..
tapi terpikat dgn model yg satu plak iaitu T707..
dua-dua cute..comel..

persamaan phone nie dua jenis flip..

Sony Ericsson T707


Size : 93.0 × 50.0 × 14.1 mm / 3.7 × 2.0 × 0.6 inches
Weight : 95.0 g / 3.4 oz   
Screen : 262,144 colour TFT / 240x320 pixel
External screen : 128x36 pixels

Sony Ericsson W508


Size : 93.5 × 50.0 × 14.0 mm / 3.7 × 2.0 × 0.6 inches
Weight : 98.0 g / 3.5 oz   
Screen : 262,144 colour TFT / 240x320 pixel
External screen : 128x36 pixels


hampir sama tapi tetap ada perbezaan...kalau korang nak tahu perbezaan kedua-dua phone nie
layari laman web nie..http://www.sonyericsson.com/ hehe untuk mengetahuinya..
n hope salah satu phone tu nanti jadi hak milik saya..hehe..amin..kalau ada rezeki lbih..
okey, itu sahaja..daa..salam..

Saturday, December 10, 2011

HEALTY LIVING

Salam..today I want to share some info on eating healthy living..
(mcm mimpi jk speaking2 dlm entry nie,..saje je heee ;p)
okeyh, firstly.....


  • GREEN TEA - heal the body of or prevent cancer, reduce the bad effects of LDL (low-density lipoprotien) cholestrol, and increase good cholestrol, increase the metabolism and great for weight loss, and to ease depression.

  • PLAIN WATER - is the ideal natural cleansing fluid for the body. Drinking enough water daily will help the brain to function well.


  • CUCUMBER - is best natural diuretic known, secreting and promoting the flow of urine. Helps in kidneys and urinary bladder disease, liver disease & pancrease disease.



  • ONIONS - help to lower blood plessure naturally. It also thins the blood clots and clear the blood of unhealthy fats.


  • CHICKENS EGGS - are a readily available source of choline, a nutrient vital to cells, the liver, and most importantly, the brain.


  • FISH - eating fish every week reduces the risk of heart disease and stroke by reducing blood clots and inflammation, improving blood vessel elasticly, lowering blood plessure, lowering fats.


  • KIWI FRUITS - are rich in many vitamins, flavonoids and minerals. In particular, they contain a high amount of vitamin C (more than orange), as much potassium as bananas and a good amount of beta-carotene.


  • CARROTS - are an excellent source of antioxidant compounds, and the riches vegetable source of the pro-vitamin A carotenes. Carrots antioxidant compounds help protect against cardivascular disease and cancer.


  • GARLIC - has been fount to hat antibacterial, antiviral, and antifungal activity. However, these actions are less clear in humans. Garlic is also claimed to help prevent heart disease and cancer.


  • SWEET POTATO - help to protect against heart attack and stroke, reducing blood pressure and maintaining fluid and electrolyte balance in the body cells.



  • CORN - is a heart protector, when eaten everday it can lower cholestrol in the body.



  • RASPBERRY - is a delicious fruit loaded with powerful phytonutrients and antioxidants that can strengthen the immune system and help the body ward off disease.

okeyh, that all..thank you for reading..salam =).
    

Thursday, December 8, 2011

my Best Frenz

Salam..hee..
Entry nie nk citer psl geng aku skolh dulu2..diorg kwn aku sejak tadika sampai lh sekarang..
Diorang adalah DedekZia@Dedek, Mahiey@Irah, & CheMah@Mah..


dari tadika hingga ke darjah enam kami berempat berada dalam satu kelas yg sama n 
berempat sentiasa bersama..kmi bersekolah di sekolah yang sama iaitu Tabika Kemas Senau (tme tadika).
Dari tadika ktorg knal antara 1 sama lain tpi x begitu rapat la..cuma seorg kawan aku yg digelar
Dedek je paling rapat ms tu dan sampai sekarang..boleh di kira kawan karib lah jugk kami dua nie..
mungkin sebab masa kecik2 or tadika aku salu sakit..tu yg xberapa rapat sgt dgn budak2 lain..
nie gmbr tme kmi dua masa majlis anugerah tadika masa kecik2..hehehe..


Then,
Kitorang masuk sekolah yang sama di peringkat sekolah rendah iaitu SK Kampung Senau Oya..
time lah kitorang jumpa lagi n menjadi rakan seperjuangan, sekelas, sepermainan, boleh cakap seGeng n sekepala..byk memory yg xdapat dilupakan tme di sekolah tu..rindu dengan cikgu sana..
pergi mana mesti sama2..kalau cikgu adakan majlis n kmi bertiga yg terlibat, masa tu kmi dh tahap 2..
so kawan aku sorang bukan ahli pengawas tpi xsampai hati nk tinggalkn dia sorg so, kmi bertiga merayu 
dgn cikgu nk ajak dia sekali..hee..best lh..walaupun satu geng kami tetap bersaing antara satu sama lain
dalam akademik xmahu mengalah..itukan persaingan yang sihat..hee..
ada satu masa tu ktorang darjah 6, kami sepatutnya menghadiri kelas kafa bersama guru besar, jam 2 petang..
tp ktorang x ikut..kami rancang xnk pegi kelas petang tu,bukn ptg tu saja, kalau boleh hari2..(hehehehe)..
org pegi kelas kafa ktorang main belakang blok perpustakaan dan sukan..biasalh budak..kehkeh..
bila diingatkan balik nakal jugak aku dan kawan dulu..paling aku frust lh tme dapat result UPSR..sedih tau, kawan dapt A...aku 1A pun xdapat..sedih btol tme tu..tapi result yg aku semua ok..cuma xdapat A je..ktorang nk tahu result aku brapa, aku dapat 5B..huhu..tpi syukur lh jugk..bukn apa sblom peperiksaan tu
cikgu mendapati aku rabun, so aku risau mslh rabun aku nie menjejaskan akademik n merisaukan family..(mugkin sbb tu kot hilang fokus)..tpi aku plajar harapan nk dapat A jugk dulu..hee..

okeyh, selesai darjah 6 ktorang sambung sekolah yang sama jugak iaitu SMK Agama Igan..sini ktorang tamatkan pengajian sampai Tingkatan 5..di sekolah nie, ktorang xrapat sgt kecuali time form 1 je..tme tingkatan satu aku, Dedek & Mah 1 kelas iaitu kelas 1A4, manakala Irah duduk kelas 1A2..
mula dari sini kami berpecah kelas..tapi masih rapat..
sebab balik kampung guna van yang sama..hehe..kn sama kampung..
then tingkatan 2, kami berpecah lagi aku 2A2, Mah & Irah 2A3 dan Dedek 2A4...then tingkatan 3..sama jugak, aku 3A2, Mah & Irah 3A3 and Dedek 3A4..then tingkatan 4 & 5 aku masih duduk kelas
 berasingan dengan mereka aku duduk kelas aliran sains tulen (4S2-5S2)
 & mereka tiga kelas sains pertanian (4S3-5S3)..namun kami tetap kawan walaupun xserapat macam 
sekolah rendah dulu..

Then, selesai sahaja tingkatan 5 di sekolah SMKAI, aku dapat tawaran sambung form6 di 
SMK Three Rivers Mukah..kat sekolah nie aku xambik aliran sains tapi ambik aliran kemanusian n masok kelas Geografi..iaitu 6RC-6AC..manakala dua sahabat aku melanjutkan pelajaran ke SMK Agama Sibu..
and seorang xdapat sambung sebab ada family problem..tapi kawan aku sorang nie xhabis belajr time
form 6..dia sempat masuk lower 6 je..sebab dapat tawaran SPA ambik jurusan Jururawat Masyarat..

Sekarang ktorang dh buat hal masing tpi masih rapat lagi..aku sekarang bekerja sebagai seorang kerani di salah sebuah company swasta..Dedek sekarang menjadi Guru Kafa di sekolah lama ktorang di kampung..
CheMah,dh habis study JM n sedang menuggu posting..manakala Mahiey tengah mencari kerja..hee..
walaupun jarang jumpa tapi time balik kampung ktorang msti jumpa..tpi salunya dapat berkumpul semua
time hari Raya je..p ok lh kn dapat jumpa..sy rindu diorang nie..nie lh mereka..

~MISS ALL OF U FRENZ~





okeyh..tu jer kali nie..daa..salam..

Monday, December 5, 2011

celebrate My Aunt Bday

salam..hye..
today nk citer sikit pasal celebrate bday my aunt..
mula tu xpsti smada jdi or x nk buat kjutan..
memandangkan aku sndiri blom sihat sepenuhnya..
namun, walaupn kurang sihat..ia tidak mematahkan semangat
aku nk celebrate bday my aunt with other cousin dr matrik..
aku minta bantuan mereka utk beli kek n aku cadangkan tmpatnya..
so, cousin2 ku buat apa yg kami rancangkan
walaupun agak kelang kabut sikit..

tp aku sgt bersyukur, kerana apa yang kami rancang n nk buat kejutan dgn my aunt
menjadi jugk...hee..bukn apa, bukn salu dpt celebrate bday my aunty..lagi2 
kalau xdapat bantuan my cousin2 tu..hee
thank ya my cousin beth,gmah & maylyn..kakak syg kmu orang..hee..

to my aunt, sekali lagi aku nk ucapkan Selamat Hari Lahir..hee..n sorry because make
u trouble in that day coz make U a big suprise yg xdijangkakn before your bday..sorry100x

okeyh, bawah nie pic kmi org semalam..wlaupn muka aku agak pucat sedikit..hee..
but, I'm hepi.. =)

okey dh..daa..salam..

Saturday, December 3, 2011

panic time =(

salam..
hari nie xpergi kerja..mc, duk rumah..org suruh rehat..huhu..
mata dh bengkak..huhu..
hurm, aku sendiri pn xtahu knapa boleh ttba jatuh sakit semalam..
at the wash room lagi tu..ish2..nasib xde ape2 yg berlaku..
tapi, aunty aku dh megelabah habis bila tngok keadaan aku yg tercegat depan pintu bilik,
sebab terketar2 kesejukkan n also crying xhenti2..aku sendiri xtahu knapa jdi begitu dengan tiba2..
sedangkan aku ok saja sebelum tu..

firstly, mula2 niat aku nk mandi pergi bilik air..then xjadi, coz pak cik suruh pegi makan dulu..
soo, aku pergi lh makan dgn kazen yg lain..then selesai makan..ok lagi..bgurau2 dgn mereka..
lepas tu, aku sambung balik niat nk pegi mandi..masok je bilik mandi tiba2 rasa nk muntah..
mula tu dapat thn lagi nk muntah..sebab dh biasa mcm tu baru2 nie..jadi..xkisah sangat lh..
then, simptom nk muntah tu datang balik..kali nie xbleh tahan..aku terus muntahkan segala 
makanan yang aku makan..n lepas tu...tiba2 tangan sy macam xbleh mggenggam..sama seperti 
kejadian yg berlaku masa sy form 1 dulu..bila melihat keadaan tu, aku menangis(mcm budak2 je kn??)..
aku x nak sakit macam dulu lagi..aku cuba tenangkan diri sendiri supaya tidak panik..
aku kuat kn hati nkteruskan mandi..tpi xbleh..badan makin mgeleter kesejukan..
sy batalkn niat mandi..dan gagahkan diri mahu kluar dri bilik mandi n masuk bilik..
sampai saja n masuk bilik makcik..aku terus panggil mak cik..dalam keadaan menangis,mengeleter
n bernafas dgn tidak stabil..first tngok keadaan aku, mak cik dh mengelabah n tanya macam2..
apa sebab aku jdi mcm tu..mak cik btol2 panik dh masa tu..aku dh xbleh jawab apa pn yg mak cik tanya..
aku jawab dgn reaksi geleng kpala je..aku fikir mak cik dh fikir benda lain dh masa tu..takut kna rasuk / kna strok or swktu dgnnya..tpi alhamdulillah aku tak kna bnda macam tu...sebab panik sangat mak cik aku kol plak kakak aku yg kt kpg..aduiii...hbis lh aku kali nie..kna lapor dgn mak..
aku xpikir lain kalau mak n bapak thu aku sakit,
msti kna paksa balik n xbagi aku keja lgi..huhu..dalam keadaan sakit  mcm tu, sempat lgi
aku fikir mcm tu kn..ishh2..
then, lepas tu..mak cik aku cadang nk hantar pegi klinik..aku gelengkn kpala, xnak pegi klinik (org degil)..
n aku ckpaku xsakit..xsakit apa mgeleter macam tu skali..badan sejuk..tangan n kaki kebas..huhu..
mak cik ugut aku akan bagi tahu mak, kalau aku xnak pegi klinik..sebijik mcm budak2 aku mlm tadi..heran...
tapi kan, kakak aku bagi tahu kt mak jugak..huhu..so aku terpaksa akur pegi klinik jugk mlm tu..
dh sampai klinik, badan aku masih lemah lgi..tpi xmenggeletar mcm mula2..tpi ok sikit,..then bila
masok klinik..badan aku start menggeletar n sejuk,then kebas lgi..nafas mcm org semput dh..
apa aku dngar doktor klinik cakap diorg xbleh buat apa2 tngok keadaan aku mcm tu..diorg sarankn mak cik hantar aku pegi hospital..then, mak cik aku nk hantar plak pegi hospital..sampai hospital, aku dh ok sikit xmgeletar lgi..cuma nafas xbtul sikit..huhu..sampai sana nurse tu bagi ntah apa nama bnda tu, mcm alat bantuan pernafasan gtu la..n satu lgi yg mcm penyepit tu,diorg sepit kt jari aku....hee..diaorg suruh sy rehat dulu..n then sy dengar diorg cakap aku terlbih oksigen that y badan jdi kebas n sukar utk bernafas..yg aku paling tkjut, doktor cakap aku ada gastrik..waa..aku xnk ada gastrik,aku ok ok je lh..sihat je nie..

balik umah, hurmm..rasa serba salah plak myyusahkan semua org..dh lah hari nie bday mak cik aku..
ingtkn nk buat kjutan kt dia hari ini..alamatnya, kejutan aku sakit plak aku bgi kt mak cik aku..hurmm..
sorry ya udak, wa, kazen mazen, mak, apak, kakak n abangku sekalian..bukan niat aku nk buat korang risau.
dh nama nk jatuh sakit kan???hurrmm..alhamdulillah aku ok hari nie..n minta maaf sebab berdegil malam tadi..hee..
n for udak, 
Happy Birthday to You,
  • moga pnjg umur n murah rezeki..
  • semoga dilindungi n dirahmati oleh Allah S.W.T =)
okeyh tu ja..sorry smua..dont worry be happy..saya sihat sudah..
n dh makan ubt jugak..nie ubatnya..hee..=)


okeyh, tu je..pnjg umor jumpa lgi..daa..salam..

Friday, December 2, 2011

saya dh penat..

salam..
hurmm..second december..
rasa sedih kembali menyelubungi hati dan fikiran..
saya dh penat, berfikir, letih mencari jalan penyelesaian..
 saya sendiri hairan, knapa otak & fikiran nie mahu mengetahui
perjalanan hidup seseorang.. n ingin tahu dengan siapa dia bercinta..
kalau di ikut mmg langsung tidak mahu ambil peduli..
tapi hati sy nie pelik, semakin sy tidak mahu mengetahui..
semakin ia mendesak..waaa..tolong lh perasaan..usah difikirkan lgi wahai perasaan..
(hati baik :"hak peribadi seseorang..biarkan dia..dia tahu apa yang dia buat..lgi pun kau tu siapa???
umur pn baru setahun jagung..nie kn pula nk menilai org lain.)
(hati ingin tahu: "aku tahu aku siapa.. n aku tahu, aku tidak layak menilai org..tapi 
aku tahu mengapa niat aku ingin mengetahui org itu siapa..sebab aku tahu orang itu tidak 
layak untuk dia..orang itu cuma mahu mepermainkan hatinya sahaja..tak cukup lagi kah
dengan seorang???)

sudah lah, saya penat memikirkan..hentikan sahaja niat itu..lalui dengan tabah..sibukkan lh 
diri sendiri..lupakan semua..biarkn ia berlalu..i want release my mind..
i want to go far from thinking this..to stupid I be..
Ya Allah berikan aku Petunjuk_Mu...


I think, I want to release it by crying..coz crying can make me feel better..
okeyh guys, thanks coz baca luahan hati yang merapu nie..
byee.salam.

Thursday, December 1, 2011

Outing with Cousin2

Salam..Haloo..have a nice day!!!
first of all, welcome to month of December 2011..hee..
sungguh cepat masa berlalu..pejam celik, pejam celik dh bulan 12..
pelbagai dugaan, cabaran, n kegembiraan yang dirasai..hurmm..
namun, sy amat bersyukur ke hadrat Illahi kerana masih lagi bernafas & bernyawa
sehingga hari ini..Alhamdulillah.. =)

sy nk story sikit pasal tajuk title di atas yerk..hee..
hari minggu yg lepas iaitu 27 Nov, me, my aunt n my cousin telah outing n berpicnic di salah
sebuah pantai di Labuan ini..hehe,..nama pantainya ialah Pancur Hitam..
kami bergerak ke destinasi jam 9pgi..otw pegi destinasi sy menyempat testing driving..hahaha..
(shhh, jgn kasi tau JPJ).

Then, sampai sahaja ke destinasi yang di tuju..alangkah ramai nya org berkelah di situ jugk..huhu..
n nampaknya air ketika itu masih surut@saleh bk kt org melanau mukah..ngee ;p..
so, melihat keadaan itu tidak membatalkan niat kami mau berkelah di situ..
namun kami teruskn jua..hahaha..apa taknya, semangat berkobar-kobar mau main air pantai..hee
Selanjutnya, sy n cousin mencari port yg baik utk dijadikan tempat berkelah..tempat yg di pilih x lh strategik sgt coz tmpt yg strategik telah dipenuhi org ramai..huhuhu..
setelah selesai makan2, me n my cousin jln2 tepi pantai..tngok2 air dulu..hee..
n 2 org lagi dh masok air dh rupanya..

Conclusion, we so enjoy the picnic that day..hee..thank a lot to my my aunty coz sudi bawak kita.
walaupun hari tu terdapat halangan yang menyebabkan kami balik awal dari masa yg kami rancangkan..
sebabnya adalahkehadiran spesis obor-obor yg berbisa yang muncul di permukaan pantai
berkenaan..huhu..

n serba sedikit gmbr yg kami sempat ambil..hee



sekian sahaja dari saya..tatatititutu..heee..salam.. =)

Wednesday, November 30, 2011

my Sis Wedding =)

Salam..hee..i'm coming again..hee..lama nya x update blog..
lambat update akibat daripada penyakit malas yg muncul..ngee ;p..
okeyh, today sy nk citer psl majlis perkahwinan kakak sy hari tu..
n pada ms yang sama so on leave..cuti-cuti balik kampung..
tapi 1week tu, amat lh sekejap...sibuk memanjang..huhu..
majlis penting katakan..mana boleh nak escape buat keja...
hilang sekejap mesti akan di cari..kalau x, kena bom atom lah jawabnya dari bos besar..hahaha

okeyh, mukadimah dah..so sekarang nk citer pasal majlis nie pulak..
Firstly, kakak ku megadakan Majlis Pertunangan terlebih dahulu sebelum melangsungkan 
perkahwinannya..Majlis Pertunangan kakak telah berlangsung pada bulan Oktober yang lepas..
rasanya ada entry sy buat mengulas sedikit bila tarikh Majlis Pertunangan itu berlangsung...

n bawah nie pic hantaran2 tersebut..




Seterusnya Majlis Akad Nikah..majlis akad nikah pula berlangsung pada 11 November 2011 (11.11.11)
bertempat di Dewan Jabatan Agama Islam Mukah...banyak juga bakal pengantin yang mengambil tarikh tersebut untuk menamatkan zaman bujang mereka n hari bersejarah itu..
(cehh..berbunga2 ayat entry sy kali nie..hahaha)...ermm..so sorry coz sy xde pic tme akad nikah....
sedihnya..huhuhu..kalau ada sy upload keyh..hee..


then, Majlis Persandingan pulak..majlis nie diadakan sehari selepas selamatnya kakak n abg iparku sah menjadi pasangan suami isteri..(cehh..hahaha)..majlis persandingan ini telah diadakan di tempat kedua-dua belah pihak pengantin lelaki n perempuan...majlis persandingan ini juga dibuat serentak di tempat kedua-dua belah pihak. Namun begitu, majlis ini diadakan dengan sedikit perubahan iaitu pengantin perempuan terlebih dahulu di bawa ke rumah pengantin lelaki. Hal ini berlaku disebabkan aturcara majlis di tempat pihak pengantin lelaki bermula lebih awal daripada tempat pengantin perempuan..that y pengantin perempuan dibawa terlebih dahulu ke rumah pengantin lelaki bagi menyempurnakan upacara majlis tepung tawar 
di rumah pengantin lelaki aka rumah abg ipar..ngee ;p..

 dibawah nie pic di rumah pengantin lelaki..




Sehubungan itu, setelah selesai sahaja majlis tepung tawar di rumah pengantin lelaki, kedua-dua pengantin@mempelai di bawa pula ke rumah pengantin perempuan bagi menyempurnakan 
majlis teping tawar di rumah pengantin perempuan pula. Selain itu, terdapat aktiviti aktiviti sampingan 
juga telah diadakan di rumah pengantin perempuan..

gambar2 ketika majlis berlangsung di rumah pengantin perempuan..








okeyh, tu je lh gambar yang ada n saya dapat..n harap maaf sebab gambar nie tak lh
 berkualiti sangat coz ambik dari handphone je..huhuhu..
okeyh, sekian sahaja laporan majlis perkahwinan kakak sy yg berlangsung pada 13 Nov 2011
 yang lepas..hee..n Selamat Pengantin Baru untuk kakak n abang ipar..
semoga kekal sepanjang hayat n selamanya.. n sekian sahaja dari saya..salam =)..

Friday, November 4, 2011

Salam AidilAdha

Salam semua..lama tak update blog..malas + xda bnda nk dicurahkan..hee..
walau ape2 pun skrg dh in November 2011..wah..dh setahun saya keja n stay di Labuan ini..
sekejap je masa berlalu..
n x lama lagi umat Islam akan menyambut AidilAdha yg bberapa hari ja lagi kaN..
so..
SELAMAT MENYAMBUT AIDILADHA
kepada semua Umat Islam sekalian..
semoga segala pengorbanan kita akan di redhai oleh Nya..amin..




semalam hantar cousin2 pegi airport..waaa..rasa nk ikut balik jugak..huhu..
tp..xpe la..nextweek pun saya balek jugak..heee..see me at bumi kenyalang yg tercinta..hee..

hurmm..xsabar nak balik Miri n kampung halaman nie..
nk jumpa sanak saudara,kaum keluarga, sahabat handai n warga kampung..cehh..
hahahaha..
yang paling x sabar nie,nak rasa n makan lagi nasi lelapan made of miri n
sponsor by Kakak Jezz..hihihihihihi..

nk tahu nasi lelapan tu cam mana rupa dia,
nie hahh pic dier...




n pic bawah nie di mana lokasi makanan di atas ada..
heee ;p



so, sape rasa nk makan nasi lelapan tu..datang lah sini..hee

then lastly sy nk ucapkan sesuatu
too BELOVED COUSIN sekalian,
SELAMAT BERCUTI n ENJOY YOUR HOLIDAY
yang sudah bercuti tu..n jgn lupa bagi something or makan2 kalau sy balik nanti..

ok tu ja..bai..salam..hee..

Monday, October 24, 2011

CUKUPLAH AKU MENCINTAI DALAM DIAM ♥


CUKUPLAH AKU MENCINTAI DALAM DIAM ♥

Kalau kita sukakan seseorang,
jangan beritahu si dia.
Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya
Tapi luahkan pada Allah,
beritahulah Allah.
Allah Maha mengetahui siapa jodoh kita ..

Cintai Dia Dalam Diam,
Dari Kejauhan Dengan Kesederhanaan & Keikhlasan

Jika benar cinta itu kerana ALLAH maka biarkanlah ia mengalir mengikut aliran ALLAH kerana hakikatnya ia berhulu dari ALLAH maka ia pun berhilir hanya kepada ALLAH
"Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran ALLAH."
(Adz Dzariyat : 49)

Tetapi jika kelemahan masih nyata dipelupuk mata maka bersabarlah, berdoalah & berpuasalah
"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji.
Dan suatu jalan yang buruk."
(Al Israa' : 32 )



Ketika kau mendambakan sebuah cinta sejati yang tak kunjung datang,
Allah SWT mempunyai Cinta dan Kasih yang lebih besar dari segalanya & Dia telah menciptakan sseorang yang akan menjadi pasangan hidupmu kelak.
Ketika kau merasa bahawa kau mencintai seseorang,
namun kau tahu cintamu tak terbalas
Allah SWT tahu apa yang ada di depanmu & Dia sedang mempersiapkan segala yang terbaik untukmu

Cukup cintai dalam diam
bukan kerana membenci hadirnya
tetapi menjaga kesuciannya
bukan kerana menghindari dunia
tetapi meraih syurga-NYA
bukan kerana lemah untuk menghadapinya
tetapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus & menyelusup

Cukup cintai dari kejauhan
kerana hadirmu tiada kan mampu menjauhkan dari ujian
kerana hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan
kerana mungkin membawa kelalaian hati-hati yang terjaga

Cukup cintai dengan kesederhanaan
Memupuknya hanya akan menambah penderitaan
menumbuhkan harapan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan

Cintailah dengan keikhlasan
Kerana tentu kisah Fatimah dan Ali Bin Abi Talib diingini oleh hati
tetapi sanggupkah jika semua berakhir seperti sejarah cinta Salman Al Farisi..??
".. boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.
ALLAH mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
(Al Baqarah : 216 )


Jangan memberi harapan pada yang belum pasti,
kelak ada insan yang bakal dilukai,
Jangan menaruh harapan pada yang belum tentu dimiliki,
nanti hati yang kecewa sendiri.
Sebaliknya,
gantunglah segenap pengharapanmu kepada Yang Maha Memberi,
nescaya dirimu tak sesekali dizalimi,
kerana Dia mendengar pengharapanmu setiap kali & Dia menunaikannya dgn cara-Nya yang tersendiri

Cukup cintai dalam diam dari kejauhan dengan kesederhaan & keikhlasan
Kerana tiada yang tahu rencana Tuhan
mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan

Kerana hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikkan
serahkan rasa itu pada Yang Memberi dan Memilikinya
biarkan DIA yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya
"Barangsiapa yang menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga."
(Umar Bin Khattab ra)


If you really love her, you won’t touch her.
Not even the slightest bit.
You’ll protect her dignity and sacredness as a muslimah.
Just hold her in your heart for a few more years ..
then you can do it the halal way


“Sesiapa sahaja yang memberi kerana Allah, menolak kerana Allah, mencintai kerana Allah,membenci kerana Allah & menikah kerana Allah, maka bererti ia telah sempurna imannya.”
(HR. Al-Hakim)


copy dri FACEBOOK..hee

Wednesday, October 19, 2011

memories babysitter

Salam..tgh wt pe??
skrg sy tme lunch hour..hahaha..smentara xda keja n sy xkluar, 
sy nk update blog kjap..keh2..busan bh..xtau mau buat apa..

okeyh, 
hari nie nk citer memories jdi nursemaid kt nursery dulu..
bukn ape,teringat plak ngan budak comel n kiut miut kt nursery tuu..hee..
banyak pengalaman sy dapat tme jdi nursemaid tme tu..
tp keje tu mmg penat lh..huhu..ape tak nya,layan budak2 mcm2 kerenah..
tekanan pun ade..huhu..
p budak2 nie best..hee..mcm2 ragam diorg nie,lucu..boleh buat ketir ketawa 
kalau teringt..
budak nursery nie,ade yg nakal,comel,manja,congek pn ade..

ade satu hari tu, sy dan kawan skerja,biasalh kn buat kerja harian mcm biasa..
dlm tengah2 bz settle diorg nie,siap2 dh mandi n tme tu nk mkn tgh hari ke xsilap..
diorang buat keja masing(budak)..main2 lh,then muncul seekor ayam kt depan umah,..
so,smua berebut2 pegi pintu nk tngok seekor ayam nie..pintu tepi nursery tu kecik..mana cukup kt
diorg sepuluh org nk tngok luar..ish2..
dalam berebut n bising2 tngok ayam tu..ade plak budak2 gaduh..
then tba2 ade sorang budak
perempuan nangis..ms tu sy kt dapur..biasa lh jdi tukang masak..hahahaha..
(tukang masak bidang terjun)hee..

k,sambung balik citer..
so,sy dari dapur trus tngok budak mane yg nangis n tnya kt kawan sorg nape budak tu nangis kuat
sgt..mcm ada bnda x kene je..sy trus pegi kt budak yg nangis tu..n tnya kt budak nape..
then,nk thu nape budak tu nangis..rupa2nya..budak tu kna gigit,ngan sorg budak laki nie..adoii..
parah btol lh tme tu..sy dh giler nabes thp gaban dh..mmg trok la lengan budak tu kna gigit..
lengan budak tu berdarah + lebam lgi...dalam nebes tu sy bw budak tu g dapur,cari ais coz nk hentikan 
pendarahan n kurangkn kesan lebam..budak tu mmg nangis lh,thn sakit..xthu nk buat apa..thu je lh kn budak,
dh la kna gigit lgi..then,sy tpon mk dia trus..suspen giler dh nie..masa tu,sy doa2 lh mak dier xmengamuk..
takut bh..kite yg jg budak,karang xpasal2 msok pnjara or kna kompaun..huhu..

so, pengajaran dalam kisah,jgnlh terlepas pandang kalau jg budak yer,..walaupun nampak xbhya..
tapi mcm2 boleh berlaku...n satu lgi, kalau ade ape2 blaku kt budak2 tu,terus je call mak bapak diorg..coz itu lbih baik..hee..then, jadi nursemaid nie byk risiko nyer..huhu..kalau xmampu,baik xpyh..
naya anak org eyh..p bagi sy, mmg susah p kita belajar..coz satu hari nanti sy pn akan jdi seorg ibu..cehh..hee..pengalam itu amat berharga..hee
miss sangat ngan budak2 nursery tu..diorg comel2..msti dh besar dh sekarang..
dan bawah nie pic diorg tme kt nusery tu dulu..n pic terbaru diorg yg sy dapat kt fb parent diorg..hee

~BUDAK-BUDAK COMEL~
nie nama dier Julian Rheo, budak comel n suka makan..hee

yg nie, Andi Farish..jugak budak comel..tme nie blom thu bjalan lgi..

nie, Nur Khairina Zafirah budak comel & cute lh..

dari kiri Khairul,Ina n Syah..nie suke2 pose..hee..peace2..

Khairul, Ina & Syah


n pic bawah nie,gmbr tbaru diorg..

adik beradik, Khairul n Khairina




yg nie gelaran dia Syah, xingt pulak fullname ape..heee..
budak nie kdg manja tp nakal oww..hee




cute kn diorg..suke2..rindu nyer ngan diorg nie..
itu sahaja...sekian terima kasih..hee..
okeyh..babai..salam.. (^_^)