Monday, May 21, 2012

Popia Seaweed Chips

Salam..hee, halo semua! (^_^)
apa kbr hari nie?? Hope semua sihat2...
okeyh entry yg just nk kongsi resepi yg kwn aku suh try buat..
beriya sgt nie suh saya buat resepi nie..dia cakap sedap..
xpe mane thu time2 free saya boleh buat..nk jugak try..
kalau sedap boleh buat utk raya nanti..hee..
eh2..trus citer nk raya..puasa pn blom..hehe..
tapi mmg btul la kn?..xlama lagi ramadhan..cepat sungguh masa berlalu..

okeyh, stop lagi merepek di mukadimah..kita beralih ke isi yg hendak di kongsi..
jeng2..jeng2..
kawan sy dapat resepi nie dri kawan dier..so sy pn try search by mr.google..
byk jugk result dia..mgkin sy agak terlambt sedikit mengetahui resepi ini..yerr..
alu lh tek..wakaka(kluar bhsa melayu sarawak)..

nie dia resepinya...


POPIA SEAWEED CHIPS

Bahan-bahan :

  • 1 bungkus kulit popia
  • 1 bungkus dried seaweed
  • 1 biji telur
  • 2/3 cawan minyak masak (utk menggoreng)
Cara-cara membuat :

1. Pecahkan telur dan pukul sedikit mggunakan garfu di dalam mangkuk kecil.
2. Sediakan sekeping kulit popia. Kemuadian sapu telur tadi di atas permukaan kulit popia hingga menutupi keseluruhannya.
3. Susun driesd seaweed di atas kulit popia yg sudah di sapu telur tadi dan ambilkan lagi skeping kulit pophia baru utk menutupi seaweed tadi..
  (ulang langkah yg sama, shingga kulit popia dan dries seaweed habis.)
4. Gunting kulit popia yg sudah siap berinti dried seaweed tdi mengikut bentuk dan saiz anda sukai.
    Panaskan minyak dan goreng kulit popia sehingga kekuningan. Angkat dan toskan. Simpan di dalam bekas yang kedap udara.

okeyh, itu sahaja..senangkan nk buat..hee.korang pn boleh try jugk kt rumah..Selamat Mencuba! :)

Monday, May 7, 2012

My 22nd Years Old Birthday!!!!

Assalamualaikum w.b.t...n Selamat tengah hari..
dh makan??..sy dh..mkin mee goreng je sebungkus..haha..
xpe, asal perut kecik saya nie terisi..ok kn miss perut..hee ;)

bha..my topic is about my birthday..hehehuhuhihi..
Happy Birthday to Me!!!!! (*nyanyi utk diri sendiri)
sedih sikit, 1family sy lupa birthday saya..huhu :(..xpa la..mlm nanti kot mak kol..

okeyh, so...hari nie umur dh menjangkau ke angka 22tahun..huhu..
rasa mcm bru 12tahun plak..wakakaka..*jgn nk perasan sgt la.. (*.*)..
ok, ucapan untuk diri sendiri..

~Selamat Hari Lahir yg ke-22... (^-^)
to Hanisah bt Ros.
~semoga panjang umur n murah rezeki..
~wish me luck dalam semua bidang diceburi..
~semoga tabah menghadapi liku-liku kehidupan yang kian mencabar & tercabar..wakaka ;p
~semoga jadi anak yg solehah ;)
~semoga bertambah berat..(kunun)..hahaha

apa lagi oww???..
ahh..

~semoga sihat selalu..
~semoga dilindungi & di Rahmati Allah S.W.T..
~semoga beroleh kejayaan di dunia & di akhirat..
...aminn...

  InsyaAllah..ok, itu je..xtau nak taip ape dh..
daa...assalamualaikum w.b.t... :)

Friday, May 4, 2012

~My Collections~

Assalamualaikum..halo rakan blogger!..hee
lama sy xupdate blog..huhuhu..kalau rumah kna tinggal boleh
bersawang jadinya..hewhew..

okeyh, takpe..sekarang saya datang nak kemas-kemas dan ada serba sedikit benda nak share..hee..
bukan apa, sibuk keja & full dengan aktiviti harian..(kunun)..hahaha..
today is 4th May..huhu..
uiiii...xsangka, dah bulan Mei rupanya..huhu..

ok, berbalik kepada title di atas..hehe..
selama sy dh berkerja di Labuan, Malaysia nie..dah timbul satu habit beli 1 benda
yg sekarang agak famous orang pakai..iaitu...shawl..huhu..
ntah la, nk kata sy salu pakai xjugak..kadang-kadang je..tu pun time rajin..
sebab saya lebih suka pakai tudung bawal..xbanyak kerenah nak pakai..hihi..
bukan ape, asal tngok je online jual shawl mudahnye mata nie tertarik, mesti nk beli..huhu..
nasib la sekarang boleh kawal..haha..
kalau x, boleh bukak butik kot..hahaha..
tapi ada niat nk beli shawl jenis pashmina pulak..haha..
bak kata kazen sy, mentang2 dh keja n pakai duit sendiri, sukahati je nk beli..haha..
pic bawah nie shawl2 tu..shawl yg simple je..yg bling2 xsuka plak..
yg penting senang nk pakai..hee..

Shawl Cotton

Shawl Cotton 

Shawl Pashmina

Shawl Material Jojet/Chiffon


nh, tu je la koleksi shawl skrg nie, hari tu aunty ada beli sehelai lagi dri KL, blom pakai lgi..hee..
tu baru shawl..tudung bawal blom termasuk lagi..haha..
next time saya upload gmbr tudung bawal pulak ok, mcm2 kaler ada..haha..yg pasti bukan warna 
yang terang benderang..

okeyh, sekian sahaja dari saya untuk kali ini..jumpa lagi di lain masa yer..(mcm dialog pengacara pulak)
wakakaka..jgn nk perasan sangat la nieysah..haha..
ok, bha..salam.. ;p