Popia Seaweed Chips

Salam..hee, halo semua! (^_^)
apa kbr hari nie?? Hope semua sihat2...
okeyh entry yg just nk kongsi resepi yg kwn aku suh try buat..
beriya sgt nie suh saya buat resepi nie..dia cakap sedap..
xpe mane thu time2 free saya boleh buat..nk jugak try..
kalau sedap boleh buat utk raya nanti..hee..
eh2..trus citer nk raya..puasa pn blom..hehe..
tapi mmg btul la kn?..xlama lagi ramadhan..cepat sungguh masa berlalu..

okeyh, stop lagi merepek di mukadimah..kita beralih ke isi yg hendak di kongsi..
jeng2..jeng2..
kawan sy dapat resepi nie dri kawan dier..so sy pn try search by mr.google..
byk jugk result dia..mgkin sy agak terlambt sedikit mengetahui resepi ini..yerr..
alu lh tek..wakaka(kluar bhsa melayu sarawak)..

nie dia resepinya...


POPIA SEAWEED CHIPS

Bahan-bahan :

  • 1 bungkus kulit popia
  • 1 bungkus dried seaweed
  • 1 biji telur
  • 2/3 cawan minyak masak (utk menggoreng)
Cara-cara membuat :

1. Pecahkan telur dan pukul sedikit mggunakan garfu di dalam mangkuk kecil.
2. Sediakan sekeping kulit popia. Kemuadian sapu telur tadi di atas permukaan kulit popia hingga menutupi keseluruhannya.
3. Susun driesd seaweed di atas kulit popia yg sudah di sapu telur tadi dan ambilkan lagi skeping kulit pophia baru utk menutupi seaweed tadi..
  (ulang langkah yg sama, shingga kulit popia dan dries seaweed habis.)
4. Gunting kulit popia yg sudah siap berinti dried seaweed tdi mengikut bentuk dan saiz anda sukai.
    Panaskan minyak dan goreng kulit popia sehingga kekuningan. Angkat dan toskan. Simpan di dalam bekas yang kedap udara.

okeyh, itu sahaja..senangkan nk buat..hee.korang pn boleh try jugk kt rumah..Selamat Mencuba! :)

Comments

Popular posts from this blog

Cuti2 di Sabah part 1

Happy 12th day from 365days in 2015

Apam Mekar (Apam Senyum)