Tuesday, October 1, 2013

Nak join contest!!

Assalamualaikum dan selamat malam warga blogger sekalian..hihihi
agak lama jugak saya meninggalkan dunia blog ni ya..
Since, streamxy kna bawak lari oleh abang dan line broadband yang agak lambat macam siput..opssss..sorry ya broadband..ekeke..
Anyway alhamdulillah, broadband dh balik ke rumah semula dan baru boleh guna 3 hari yg lepas..hehe

Oppss..agak panjang pulak pendahuluan yg entah apa-apa di atas itu..
Okeyh..berdasarkan tajuk yg tertera di atas..hehe..
petang tadi check emel yahoo..maka terbacalah satu emel dari Sus n Felt product yg mahu mengadakan photo contest 2013 yg berunsurkan felt craft..
so, makanya...saya tertarik hendak join..hihi..kebetulan saya juga tgh aktif berkraf ketika ini..hihi
Emm..tapi keaktifan saya berkraf tak semaju krafter-krafter yg ada kat Malaysia ni..just sebagai hobi dan pendapatan sampingan sahaja..hehe..

Rasa-rasanya..mungkin saya akan emelkan pic ini utk contest..


sekadar untuk mencuba nasib dan suka-suka..hehe..
semoga rakan-rakan yg join contest ini berjaya jugak..hihi..

sekian sahaja dari saya..Assalamualaikum ( ^_^)

Sunday, July 14, 2013

Kek Senja Di Kuala


Bahan-bahan:
1 gelas gula
1 tin manjerin@mentega
1/2 tin susu manis
1 tin seri kaya
5 biji telur
2 gelas tepung gandum
2 sudu besar milo
1 sudu kecil vanila
Pewarna merah@merah jambu, kuning & hijau

Cara Membuat :

  1. Gula & manjerin di pukul hingga kembang.
  2. Masukkan telur satu-persatu sehingga habis.
  3. Kemudian masukkan tepung gandum, seri kaya, susu, vanila dan gaulkan sehingga sebati.
  4. Seterusnya bahagikan adunan tadi kepada 4 bahagian ;
  • a) Bahagian 1 dicampur dengan milo
  • b) Bahagian 2 dicampur perwarna hijau
  • c) Bahagian 3 dicampur perwarna kuning
  • d) Bahagian 4 dicampur perwarna merah@merah jambu
    5. Akhir sekali, kukuskan adunan tadi berlapis-lapis sebanyak 8 lapisan sehingga masak dan habis. Sekali lapisan hendaklah dimasak selama 5@10 minit..

SELAMAT MENCUBA :)

Updated :)

Assalamualaikum w.b.t..dan selamat sejahtera warga-warga blogger..
Lama sudah tuan hamba tidak mengupdate blog beta ini..berbulan-bulan lamanya ia terbengkalai..
Kesian kamu wahai  blog..maafkan tuan mu ya..hahaha

Okeyh..hari ni dah bertarikh 14hb Julai 2013 bersamaan 6 Ramadhan 1434AH. Maka tak terlambat saya hendak mengucapkan Ahlanwasahlan Ramadhan dan Salam Ramadhan kepada warga blogger..tak lupa jugak selamat berpuasa kepada warga blogger yang berpuasa..semoga puasa anda semua penuh kali ini..Dan InshaAllah semoga bertambahnya amalan-amalan ibadat anda semua juga.hehe

Ohh ya..14hb Julai 2013..Happy Birthday to adik tercinta iaitu Haslina a.k.a Nina..semoga panjang umur n mura rezeki hendaknya..belajar sungguh-sungguh kamu kt bintulu sana..Dont pisak-pisak..

alamak?! xtau mau tulis apa suda nie..blurrr..
ok..sekarang sy sudah genap 3bulan mengganggur dan kini diiktiraf sebagai driver tetap bapak aku..haha..
selain itu, sy kja part tme jg budak..ank buah sendiri..hihi..
bha..sekian saja dulu..nanti sambung mau jdi babysitter sekejap.. :)
daaa..salam..

Sunday, April 14, 2013

Labuan In Memories - Part 2

Assalamualaikum w.b.t dan selamat petang semua rakan blogger dan pembaca blogger sekalian..
wasehh..pembuka ayat bukan main lagi hoo..ekeke..
okeyh, anyway sekarang saya berada di bumi Sarawak yang tercinta iaitu di bandar Mukah, di Daerah Dalat dan duduk di salah satu kampung di Oya,..hehe..
(lain jak bunyi mukadimah kmk kali tok..kuikui~~)

Berdasarkan title yang telah tercatat dan tertaip di atas, maka saya ingin menyambung cerita dari part 1 itu ya..hehe
Memory ketika berada di bumi Labuan yang kini menjadi kenangan untuk berapa minggu yg lepas..

Memory yang tak boleh lupa antaranya ialah :-

Dapat Lesen Memandu Kelas D 
  • Al kisah masih pegang lesen L, saya telah melanggar salah satu kereta yang duduk diam-diam tempat parking, and then saya langgar..hoho..mistake btol..lambat sangat pusing stering la tu..huhu..melayang duit untuk ganti rugi..salah sendiri kn?..tanggung sendiri la..huhu
  • Al kisah setelah mendapat lesen P dengan jayanya lain pulak. Buat pertama kalinya driving sorang2 without siapa2 di sebelah yang menuju ke destinasi tempat bekerja. perasaan ketika itu takut, nervous pn ada, sampai mengigil lutut walaupun dah sampai ke destinasi dengan selamat + berpeluh-peluh..hahaha...kelakar pulak kalau diingatkan balik..ekeke

Mendaki Bukit Kubong
  • First day nk naik bukit Kubong, excited giteww..semangat...mula2 pendakian bergerak pantas je mengekori dari belakang..then setelah mendaki beberapa meter naik bukit..keletihan mula terasa..semput + mau pitam..wuawuawua..tak larat dah..sedangkan satu bukit ja lagi nk sampai puncak bukit Kubong nk di tawan..actually, semput sebab x excercise dulu sebelum naik..tu la jdinya. Effectnya, balik rumah dan malamnya kaki lenguh, sakit.. -_-" sakit gila..adehh..baru bukit kn? belum gunung..hahaha
  • Second try naik bukit Kubong dengan niat nk sampai puncak..waseh..semangat jugak + takut sakit jugak...haha..tapi Alhamdulillah saya sampai puncak..perasaan masa tu happy giler la..dan sempat la snap gambar dari puncak tu..hee..ketinggian bukit Kubong t tak la setinggi Gunung Kinabalu yer,,,haha..dah nampak beza bukit dengan gunung kn?..ekeke




serba sedikit gambar ketika mendaki bukit Kubong untuk tatap para pembaca blogger..tu pun kalau ada yang sudi nak tengok dan baca la kan..hehe..
rasa-easanya sampai sini ja lah taiping untuk entry kali nie..ada masa saya update lagi okeyh?..
ok, sekian sahaja dari saya..
Assalamualaikum w.b.t :)

Wednesday, March 27, 2013

Labuan will in my memories :') - Part 1

Assalamualaikum..dan selamat sejahtera semua rakan blogger..
cehh..pembuka ayat..bukan main lagi..ekeke :p

Entry yang nie agak sayu sikit..huhu..
sebab xlama lagi saya akan tinggalkan bumi labuan..
and mungkin datang lagi untuk cuti2 or keja sini balik..
mungkin la..byk mungkin..hoho..

Actually, 30hb nie saya akan meninggalkan bumi labuan dan balik
ke Sarawak Bumi Kenyalang dan tanah air tercinta..giteww :D
mungkin keja dekat Sarawak lagi..tukar angin, tukar tempat dan yang
sewaktu dengannya..

Agak sayang jugak nk tinggalkan bumi Labuan, 
sebabnya,
almost 2tahun lebih stay dan keja kat sini..anyway saya tak tinggal
bersendirian ataupun menyewa rumah tapi stay dgn family saudara sebelah mak and bersepupu
sepapat 2 kali..faham ke sepupu 2kali tu mcm mana?..hehe..tak tahu? better ask orang yang lebih tua kalau nak tahu..hehe...sebab saya pun baru tahu dan faham konsep sepupu 2kali, or berkali-kali nih..haha

banyak jugak la memory duduk sini..macam2..dapat belajar keta kt sini, bercampur dgn lain2 bangsa n budaya...cehh..bukan kt sini je..kt mana2 pun ade tau..hee..
agak-agak belum semua saya jelajah satu labuan nie..berjalan2 tu ada la..tpi xsemua tempat dapat singgah, just lalu aje..and tak lupa jugak bahasa diorang guna..walaupun melayu...tapi dialek berbeza-beza..
kalau saya pulak..tau sikit-sikit je bahasa diorang nie..sebab kat rumah kazen pakai bahasa melayu biasa je..hee..kadang-kadang ada jugak perkataan yang saya tak paham..

okay, will be continue part 2 pulak ye..kalau terus bersambung kang berjela-jela jadinya..macam esei sejarah pulak nanti..haha..
dan sedikit gambar sekitar Labuan yang sempat saya snap2 last year..
bha..besok2 saya attach itu gambar..sibuk nih..haha..
daa..assalamualaikum. :)


Wednesday, March 20, 2013

Strawberry Box


Strawberry Box cenderahati untuk ahli dikir majlis akikah anak buah pertama :)

Wednesday, January 30, 2013

Keychain buat sendiri

Assalamualaikum w.b.t...
Selamat Tengahari..hehehe..
fuhhhhh3x..tiup habuk..tebal giler derr...
uhuk3x..nasib habuk tak masuk lubang hidung..heee :D

emm..just wanna post the picture..
picture felt kraf yg sy buat..

tadaaa....
|
|
|
|
|
\/






just mau upload pic2 di atas..kbai..
salam.. :p