Wednesday, December 28, 2011

Cuti2 di Sabah part 1

Salam..haloo...heee.. =)
korang pa khabar? hope semuanya sihat2 di samping keluarga & org2 tersayg yerk..
hari nie nk update psl ktorang cuti2 pegi Sabah ari tu...n tujuan utama
pegi sana adalah utk meghadiri Majlis Perkahwinan kawan makCik aku di Pekan Kota Belud,Sabah..

Ktorg pegi ke Kota Kinabalu @ KK naik express Labuan 2, jam 8 pagi..perjalan pegi memakan masa yg
lama jugk..lebih kurang 3jam mcm tu..if guna express la..kalau pakai feri to KK lama lgi kot..
tme dalam perjalanan @ dlm express tu, errr..boleh mabuk jugk aku..mgkin sebab keadan perjalanan
dlm air yg berombk2 n terumban-ambing..hee..ape taknye..lama dh x naik express berjam2 lama..
tapi so far ok lh ari tu..boleh thn lgi mabuk laut..wahaha..ktorg sampai di Jesselton point Terminal Ferry KK
lbih kurang jam 11 mcm tu lh..setelah sampai kmi kazen mazen menyempat menyinggah ke Suria Sabah..hee

Then, selesai mencuci mata di Suria Sabah (sekejap ja pn, wakaka), kami meneruskan perjalanan ke 
destinasi yg hendak di tuju iaitu Kota Belud (KB), Sabah. Perjalanan dari KK to KB memakan masa lbih kurang 2jam mcm tu lh..xingt..hee..sampai rumah org kawin,kmi terus makan..haha..lapar bha jln jauh =.="
Kemudian, selesai makan ktorang meninjau2 persekitaran situ, n tanya kmpung tu apa nama..n sorg aunty
tu cakap area kami duduk@kampung masa tu dikenali sebagai Pekan Kota Belud..sebab Pekan@pasaraya 
dekat belakang rumah tu ja..hee..bila ktorang tau Pekan kota Belud tu dekat, kami plan nk jalan2 cuci mata smbil nk beli brg keperluaan yg xda..hee..
punya lh letih jln2 ptg tu..ape taknya pemandu pelancong kmi tu (sorg budak) main2 kn kmi jk..ish2..
nasib kmi kazen mazen x sesat..haha..tpi best lh budak tu..peramah n mudah begaul dgn kami kakak nie..
(cehh, kakak lh sgt)

Malamnya pulak..ingtkn xda majlis mlm tu..haha..kmi berempat@kazen pakai tshirt biasa je..
rupanya mlm tu ada majlis berinai n tepung tawar..meriah jugk lh..

Pelamin Tradisional Kaum Bajau

Pengantin

Setelah selesai majlis tu sambung plak
aktiviti2 sampingan seperti karaoke, tarian, shuffle & mcm2 lgi lh..tpi bila tngok diorg menari..best giler..
tarian tradisional katakn..nanti aku upload video tu ek..kalau dapatlh..mlm tu aku & kazen mazen tdo 
lewat, jam 2pgi bru bleh tdo..haha..xbleh tdo sbb org karaoke..


nie acara mlm sblum majlis keesokan pagi

Keesokan paginya Majlis Bersanding..kt KB nie aturacara majlis berlainan sikit dri tmpt aku..ingt mereka
stat majlis awal..rupa2nya akher..jam 12tghari bru mula..wakaka..bosan jgk tunggu..walau apa2 pn kmi
enjoy n tahu mcm mana adat perkahwinan suku kaum Bajau nie..

tarian semasa Majlis prsandingn hari keesokan.

Pelamin Modern..^_^

Pengantin with pengapit & penari
Eh, lupa nk citer..hehe..nk tahu, aku, My aunty & kazen2 sempat membuat hasil tgn dgn menghias 
kereta pengantin..wakakaka..penghias bidang terjun..watak utama penghias nie adalh aku & my aunty la..
hahaha..lawak,.sampai KB jugk hasil tgn ktorgkn??..hehe

hasil tgn kami..hahaha XD


Okeyh, sekian sahaja dri hamba..hee..to be continue...salam =)

No comments:

Post a Comment